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Overview

Just-issued IRS Revenue Ruling 2008-13 (the Revenue Ruling) confirms a position taken by the

IRS in a private letter ruling released last month that an incentive plan intended to comply with

Section 162(m) requirements for "performance-based compensation" may not permit such

compensation to be paid to a participant on termination without cause, termination for good reason

or retirement (unless the performance conditions are also satisfied). This Revenue Ruling reverses

a longstanding IRS position set forth in private letter rulings. Helpfully, this new position applies

prospectively, as described below.

Background

Section 162(m) of the Internal Revenue Code imposes a $1 million annual limit on the

compensation deduction permitted a public company employer for compensation paid to its chief

executive officer and its other officers whose compensation is required to be reported to

stockholders under the Securities Exchange Act of 1934 because they are among the four most

highly compensated officers for the taxable year. (Generally, this will include the CEO and the three

highest-paid officers other than the CEO, but will exclude the CFO.)

However, amounts that constitute "performance-based compensation" under Section 162(m) will

not count toward the $1 million limit. Applicable 162(m) regulations describe a number of

requirements that must be met in order for bonuses or other compensation plans to constitute

"performance-based compensation," including a requirement that the plan must not permit the

compensation to be paid if the performance goals are not met. The only explicit exceptions are that

the compensation may be paid, even if the goals are not met, if the officer dies or becomes

disabled, or if there is a change in control. Amounts actually paid on these events will not qualify as

"performance-based compensation" under Section 162(m), but the presence of these triggers in the

plans will not disqualify otherwise qualifying "performance-based compensation" plans.

In 1999 and again in 2006, the IRS issued private letter rulings--that is, advice to particular taxpayers

that is also published for the general information of the taxpaying public--that permitted plans
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otherwise providing "performance-based compensation" to go beyond the explicitly permitted

exceptions in the regulations. These private rulings extended the protection to payments that would

be made regardless of whether the performance targets were met to officers who experienced an

involuntary termination of employment or a termination for good reason, and/or officers who retired.

As was the case on death, disability and change of control, such payments would not be treated as

"performance-based compensation," but the presence of such provisions in the plan and related

agreements would not disqualify an otherwise qualifying "performance-based compensation" plan.

However, the IRS revoked this position in the private letter ruling issued earlier this year.

What Revenue Ruling 2008-13 Requires--and When

As a result of the shocked response of taxpayers and their advisers to the issuance, without any

notice or discussion, of the private letter ruling reversing this long-held IRS position, and the

potential accounting impact of this immediate change, the IRS quickly issued the Revenue Ruling to

clarify its position.

The Revenue Ruling confirms the IRS's revocation of its long-held position and holds that in order to

qualify as "performance-based compensation," the incentives must be paid under a plan that

permits payment to officers only if the plan's goals are achieved unless the officer dies, becomes

disabled or there is a change in control. The Revenue Ruing makes it clear that related agreements

under which benefits are provided to officers are considered part of the plan and that provisions

prohibited by the Ruling will disqualify the plan, even if the events described never occur during the

performance period.

The Revenue Ruling goes on to provide that this position will be effective prospectively. In particular,

deductions with respect to otherwise qualifying "performance-based compensation" will NOT be

disallowed if paid under a plan, agreement or contract that has payment terms similar to the terms

prohibited by the Revenue Ruling, if either:

Our Recommendations

Along with other practitioners, we are continuing to conduct a dialogue with the IRS and will provide

updates to our clients on the implications of the Revenue Ruling. Although no immediate action is

necessary, we currently recommend the following:

the performance period of the performance-based compensation begins on or before

January 1, 2009, or

1.

the compensation is paid pursuant to the terms of an employment contract in effect on

February 21, 2008 (without respect to future renewals, or extensions--including those that

occur automatically, absent actions by one of the parties).

2.

Review those programs that are intended to qualify as "performance-based compensation"

under 162(m), and officer agreements that might provide for payment in lieu of

compensation under such programs (including employment, severance, retention or

similar agreements), in order to identify those provisions permitting payment of that

compensation (or amounts in lieu thereof) on termination of employment or retirement.

1.
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This can become part of the review being done for documentary compliance with Section

409A, which involves many of the same agreements. Public company employers should

continue to monitor events affecting this process.

Begin considering the kinds of modifications to these existing programs that will satisfy all

parties. These may include: (i) allowing the Compensation Committee to take into account

the effect of termination in exercising its negative discretion under "performance-based

compensation plan," but no longer permit payment to be made unless the performance

criteria are met; (ii) deferring the payment of compensation under such plans on

termination events until a date when compensation paid to the officer is no longer subject

to Section 162(m); or (iii) providing for a payment on such events that is not made under the

plan and will not be considered a substitute for such payment.

2.
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